De flesta typer av ytskikt i lägenheter är tåliga och lättskötta.
Ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel är normalt tillräckligt för att rengöra de flesta typer av ytskikt. För en del material finns det dock speciella föreskrifter som bör följas. Är du osäker, kontakta Boservice för att få råd och tips.
Väggar
Väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. När du vill sätta upp saker på en vägg ska du välja en krok som är speciellt avsedd för vägg materialet.
Gör aldrig hål i väggarna i badrummet. Dessa väggar har i regel ett speciellt tätskikt för att hindra att fukt kommer in i väggen. Gör man hål i tätskiktet, kan fukten komma in och orsaka skador. Gör inte hål i kakelplattor i köket – kakel spricker lätt. Tänk på att skydda väggarna från fettfläckar och andra fläckar. Använd exempelvis sänggavel för att förhindra att fettfläckar uppstår på väggen.
Golv
Ett bra sätt att skydda golvet är att sätta möbeltassar av filt under benen på möblerna. Om du ska flytta tunga möbler som du inte orkar bära kan du lägga en matta eller filt under möbeln och skjuta den försiktigt till sin nya plats. På så vis minskar du risken för skrapmärken på golvet.
Tak
Rengöring av tak: De flesta tak är svåra att rengöra. Rådgör därför alltid med hyresvärden om det går att tvätta taket innan du försöker.
Kök
Lägenheten är redan utrustad med spis, kylskåp, frys och kanske andra vitvaror som hyresvärden normalt ansvarar för. Om du vill köpa egna hushållsapparater, exempelvis diskmaskin, tvättmaskin eller någon annan större hushållsmaskin, behöver du kontakta oss för att kontrollera att fastighetens el- eller avloppssystem klarar av att fler maskiner installeras. Anlita alltid en behörig installatör för installationen.
Rengöring av kök:
Kyl och frys: Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar energi. Dessutom håller varorna längre. Om självavfrostning saknas, låt isen tina. Hacka eller bryt inte bort den.
Fläkt och ventiler: Om fläkt och ventiler hålls rena minskas nedsmutsningen av övriga ytor i köket. Fettansamling i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Kolfilter är liksom glödlampor en förbrukningsvara som du själv ska stå för. I allmänhet behöver ett sådant filter bytas efter 1–2 år för att fläkten ska fungera tillfredsställande.
Spis: Torka bort fettfläckar från spishäll och ugn så fort som möjligt så att fettet inte bränns fast. Torka med en fuktad trasa. För ugnsrengöring finns effektiva rengöringsmedel.
Toalett och bad
Spola bara ner toapapper och sådant som kommer från kroppen i toaletten. Annars kan det bli stopp. Exempelvis tops, plåster och bomullsrondeller hör hemma i papperskorgen.
Kemikalier ska lämnas bort för källsortering, häll inte ut kemikalier i tvättstället.
Be en granne eller anhörig spola lite vatten i handfat, golvbrunnar, toalettstol och diskho om du är borta en längre tid för att slippa dålig lukt i lägenheten.
Rengöring av toalett och bad:
- Använd en mjuk borste och milt rengöringsmedel för att hålla toalettstol och porslinet i badrummet rent och snyggt.
- Rengör golvbrunnen med jämna tidsmellanrum.
- Rengör ventilationsdon i tak regelbundet.
Inomhusmiljö:
Faktablad om inomhusmiljön i din lägenhet finns här.